Vestel’in Manisa’da bulunan Vestel City tesislerinde gerçekleştirilen protokol törenine AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Genel Müdürü Erdal Haspolat, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Teknoloji Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ayhan Erol, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Aksoy, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gür Emre Güraksın, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Oğuz, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Talaş, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Başpınar ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ör. Üyesi Metin Özgül ile birlikte Vestel Beyaz Eşya A.Ş. yöneticileri katıldı.
“Yerli ve Milli Üretim Olarak Vestel İhracat Şampiyonu”
Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Müşteri İlişkileri Sorumlusu Mustafa Kemal Kerpel’in sunumuyla başlayan protokol töreninde Kerpel, Vestel Şirketler Grubu ile ilgili bilgiler verdi. Vestel Şirketler Grubunun Zorlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren bir şirket olduğunu ifade eden Kerpel, “Biz bu oluşum içerisinde beyaz eşya, tüketici elektroniği, LED aydınlatma, savunma sanayi ve profesyonel ekranlar anlamında içerisinde bulunduğumuz tesislerde üretim yapıyoruz. Sadece savunma sanayi üretimimiz Ankara’da. Vestel olarak 1999 yılında buzdolabı üretimi ile bu sürece başlandığını görüyoruz. Vestel olarak tasarımımızı ve donanımımızı tamamen kendimiz yapıyoruz, yurt dışından satın almış olduğumuz bir mal yok. Yerli ve milli noktasında bakıldığında Vestel tüm sektörlerde ihracat şampiyonu olması açısından birinci sırada diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Üniversiteler ile çalışmaya önem veriyoruz
Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Müşteri İlişkileri Uzmanı Gökçe Tuba Kurum ise üniversite-sanayi iş birliği kapsamında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Vestel’in beyaz eşya sektörüne yön veren bir konumda olduğunu ifade eden Kurum, şöyle konuştu:
“Bu tecrübelerimiz ile üniversitelerin bilgi birikimlerini birleştirerek, ülkemiz adına faydalı projeler oluşturabilmek amacıyla bölgemizdeki üniversiteler ile bir iş birliği süreci başlattık. Öncelikle şirketimiz çalışanlarından oluşan bir grup ile ilgili üniversitelere tanışma ziyaretinde bulunuyoruz. Sonrasında üniversiteleri Vestel Beyaz Eşya tesislerimizde ağırlıyoruz ve üretim tesislerimizi geziyoruz, sahip olduğumuz dinamiklerimizi kendilerine aktarıyoruz. Daha sonra ise şirketimizi, ülkemizde ve dünyada daha iyi bir yere taşıyabilmek için belirlediğimiz öncelikli alanları ilgili üniversiteler ile paylaşıyoruz. Sonrasında üniversitelerde Vestel Beyaz Eşya yöneticilerimizden birisi ‘Akıllı Ürünler, Akıllı Fabrikalar’ isimli konferansı gerçekleştiriyor. Bu konferanslara da alanında uzman yaklaşık 20 AR-GE mühendisi ile birlikte katılıyoruz. Daha sonra ise Vestel Beyaz Eşyanın öncelikli alanlarına ilişkin bir çalıştay gerçekleştiriyoruz ve görüştüğümüz hususlarda bir protokol imzalıyoruz.”
AKÜ, Vestel A.Ş ile ortak projeler üretecek
Kurum, Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Vestel Beyaz Eşya A.Ş. olarak kurumsal anlamda bir takım çalışmalar yürüttüklerini anlatarak iki kurum iş birliğinde yürütülecek projeler ve süreçlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“20 Ağustos 2019 tarihinde AKÜ’den hocalarımız bizlere bir ziyaret gerçekleştirdiler. Kendileri ile uzman arkadaşlarımız ile birlikte bir toplantı yaptık. Bu toplantıda gerçekleştireceğimiz konferansımızın tarihini belirledik. 25 Ekim 2019 tarihinde Buzdolabı Fabrikaları AR-GE Müdürümüz Hasan Emrah Şafak ‘Akıllı Ürünler, Akıllı Fabrikalar’ adlı konferans sunumunu gerçekleştirdi. Bu konferans sunumunun ardından yaklaşık 30 akademisyen hocamız ile birlikte mühendis arkadaşlarımız, Vestel Beyaz Eşya öncelikli alanları neticesinde bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalıştayın neticesinde ise bizim çalışma yapacağımız başlıklar belirlendi. Bu başlıklar dâhilinde 10 Aralık 2019 tarihinde hocalarımız bir ziyaret gerçekleştirerek uzman arkadaşlarımız ile toplantılar yaptılar. Bu toplantılar sonucu karbondioksit tutucu malzemeler kapsamında kullanılan absorbent için ‘Yerleştirme ve Maliyet Odaklı Yeni Tasarım Absorbent Projesi’nin çalışılabilir olduğu noktasında bir fikre varıldı. Bu proje Dry ismiyle çamaşır kurutma makinesi, buzdolabı ve klima ürünlerinde çeşitli opsiyonlarda kullanılan malzeme içerisinde yer alan nem tutucu taneciklerin yerli üretim ile üretilebilirliğini hedefleyen bir projeydi. Bu projeyi diğer projelerimizde olduğu gibi ulusal ve uluslararası destek mekanizmalarıyla hayata geçirme konusunda fikir birliğine vardık. Sonrasında 12 Şubat 2020’de belirlenen başlıklar dahilinde görüşmek üzere hocalarımız bize bir ziyaret daha gerçekleştirdiler. Yine kendileriyle sunumlarını değerlendirdik. Ayrıca uzman arkadaşlarımız ile bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı sonucunda iki ayrı konu başlığı daha belirlendi. Bunlardan ilki ‘Yerli Kaynakların Kullanımı ile VIP Çekirdek Malzemenin Geliştirilmesi Projesi.’ Bu projenin hedefi çekirdek malzeme alternatifleri ile termal özellik kaybı olmaksızın ürün üretebilmek üzerine. Diğer projemiz ise köpük yapı ile yüzey alanı ve ebat verimliliğini arttırmayı hedeflediğimiz bir projedir.”
“Gerçekleştirilen İş Birliği Heyecan Verici”
Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Genel Müdürü Erdal Haspolat ise konuşmasında AKÜ ile yürütülecek projelerden dolayı heyecan duyduğunu belirtti. Haspolat, “Yürütülen projeler çok anlamlı projeler. Yerli malzemenin kullanılarak ithalatının azaltılması ve ileri teknoloji malzemelerin kullanılması gerçekten heyecan verici. Bu projeler gerçekten başarılı olursa çok ciddi sonuçlar doğuracaktır. İnşallah olumlu bir şekilde sonuçlandıracağız, biz de Vestel olarak tamamen bu projenin arkasında olacağız” dedi.
AKÜ Bünyesinden İki Üniversite Çıkaran Büyük Bir Üniversite
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise konuşmasına AKÜ ile ilgi bilgiler vererek başladı. AKÜ’nün 1974 yılında Anadolu Üniversitesine bağlı Maliye ve Muhasebe Yüksekokulu ile temellendirileceğini ifade eden Karakaş, “Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak bünyesinden iki üniversite çıkaran bir üniversiteyiz. 2006 yılında Uşak Üniversitesi, 2018 yılında ise Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyemizden çıkmıştır. Şu an itibariyle üniversitemizde 37 bin öğrencimiz var. Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinin de yer aldığı 11 fakültemiz var. 3 enstitü, 5 yüksekokul, 14 meslek yüksekokulu ve 30 araştırma merkezinden oluşan bir üniversiteyiz” diye konuştu.
Bölge dinamikleri ve kaynakları dikkate alındı
AKÜ’nün öğrenci merkezli bir eğitim modelini temel alarak üç öncelikli alan belirlediğini ifade eden Prof. Dr. Karakaş, şöyle konuştu:
“Bölünmeden sonra üniversitemizin öncelikli alanları ve odak noktalarını yeniden düşünmek zorundaydık. Öncelikli alanları belirlerken bir takım temel politikalar belirlemek istedik. En temel anlamda öğrenci merkezli, kalite odaklı bir eğitim ve araştırma ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Günümüzde, özellikle eğitim alanında öğrenci merkezli bir eğitim süreci gerçekleştirmezseniz rekabette çok yer alamıyorsunuz ancak bunun yanında kaliteyi de göz ardı edemiyorsunuz. Türkiye yükseköğretim alanında ciddi anlamda bir niceliksel büyüme gerçekleştirdi. Dünyadaki üniversitelerin gelişim süreçlerine de baktığımızda benzer süreçler görüyoruz. Belli bir türbülans sonrası dengeler oturunca, rekabet de artmaya başlayacaktır. Bunu görerek belirli politikalar belirledik. Dikey gelişmeyi öncelikli olarak politikalarımızın merkezine koyduk. Bu anlamda bazı başlıklarda yol almak istedik. Öncelikli alan olarak üç alan belirledik. Bunlardan ilki mühendislik alanı. Bünyemizde iki ayrı mühendislik fakültesi ve bunları destekleyecek araştırma merkezlerimiz bulunuyor. Bunları belirlerken Afyonkarahisar’ın ve bölgenin dinamiklerini ve kaynaklarını da dikkate aldık. Bu anlamda fakültelerimizdeki maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, gıda mühendisliği, malzeme mühendisliği gibi alanları ön plana çıkarmak istedik. Zira bunlar hem Afyonkarahisar’ın hem de bölgenin dinamikleri ve kaynakları ile ilişkili bölümlerdir.”
Afyonkarahisar termal sağlık turizminde önemli bir nokta
Mühendislik alanları dışında turizm ve veterinerlik alanlarına da AKÜ olarak öncelik verdiklerinin altını çizen Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Diğer bir öncelikli alanımız ise veteriner ve hayvancılık. Veteriner Fakültemizin yanı sıra bir Hayvan Hastanemiz var. Bu sene yeni bir yatırım da aldık. Modern bir hayvan hastanesi kuracağız. Bölgeye hizmet veren büyük bir çiftliğimiz de var. Bir diğer öncelikli alanımız ise turizm alanı. Afyonkarahisar son yıllarda termal sağlık alanında önemli bir destinasyon haline geldi. Şu anda 10 adet beş yıldızlı otel var, yatak kapasitesi 27 bini geçmiş durumda. Biz de buna paralel olarak Turizm Fakültemizi ve bu fakültedeki Gastronomi Bölümümüzü öncelikli alanlar içerisine aldık. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, alanında Türkiye’de akredite olmuş tek bölüm statüsündedir. Bu alanların dışında diğer fakültelerimizde de eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik adımlar atmaya çalışıyoruz.”
Niteliksel gelişme için akreditasyon
AKÜ’nün büyürken aynı zamanda niteliksel olarak da gelişimini sürdürdüğünü belirten Karakaş, bu anlamda akreditasyon süreçlerine büyük önem verdiklerini kaydetti. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde lisans bölümlerini ve laboratuvarları akredite etmeye çalıştıklarını belirten Karakaş, “Şu anda Doğaltaş Analiz Laboratuvarımız akredite durumda, aynı zamanda Avrupa Birliği bünyesindeki kurumlarda da akredite olması için müracaat ettik. Yine aynı şekilde Veteriner Teşhis Analiz Laboratuvarımızı da akredite etmek için süreçleri başlattık. Akredite süreçleri kaliteyi arttırma, belli bir eğitim ve araştırma disiplini getirme anlamında önemsediğimiz diğer politikamız. Bu anlamda da laboratuvarlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Bir taraftan akredite ediyoruz, diğer taraftan ise cihaz yatırımları yapmak istiyoruz. Biz laboratuvarlarımızın sadece eğitim amaçlı olarak değil, aynı zamanda teşhis, analiz, kalibrasyon amaçlı laboratuvarlar olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Üniversite-Sanayi iş birliği devam edecek
Üniversite-sanayi iş birliğinin AKÜ’nün en önem verdiği hususlardan birisi olduğunu vurgulayan Karakaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada bulunmamızı sağlayan bir diğer önemli husus da üniversite-sanayi iş birliği politikamızdır. Bu doğrultuda Teknoloji Transfer Ofisimizi güçlendiriyoruz, Afyonkarahisar ve Uşak ortaklığındaki Zafer Teknoparkı kurduk. Aynı zamanda Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği Temsilciliğini oluşturduk. Bu kuruluşlarla birlikte yönetim olarak muhatabımız kimdir diyerek, bunları tespit ederek onlarla ilişkileri güçlendirme girişimleri içerisindeyiz. Bu doğrultuda Afyonkarahisar’daki sanayi odalarını, ticaret odalarını ekip olarak ziyaret ediyoruz. Onlarla hangi alanlarda iş birliği yapacağımızı konuşuyoruz. Aynı şekilde Vestel ile başlayan süreçte ÇİMSA ve Kardemir gibi ulusal düzeydeki şirketlerle de ilişkileri güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu konuda irademiz var. İmkânlarımız nelerdir, bu muhataplar ile hangi imkânlar bir araya getirilebilir diye konuşarak üniversite-sanayi iş birliğini öncelikli politikalarımızdan birisi olarak inşa etmeye çalışıyoruz.”
Karakaş, konuşmasını iki kurum arasında başlayan ve müspet yönde ilerleyen gelişmelere katkı sunan heyete teşekkür ederek tamamladı.
Konuşmaların ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Genel Müdürü Erdal Haspolat tarafından AR-GE, istihdam, staj imkânı ve akademik destek konularını içeren protokolün imza töreni gerçekleştirildi.
İmzalanan protokolün ardından Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Buzdolabı Fabrikaları AR-GE Müdürü Hasan Emrah Şafak tarafından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a ve beraberindeki heyete Vestel ürünlerinin ve teknolojilerinin tanıtımı yapıldı. Daha sonra ise AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Vestel Beyaz Eşya A.Ş. Genel Müdürü Erdal Haspolat’ın katılımı ile robotik lazer, AGV sistemleri ve robotik evap sarma teknolojisi sunumlarını da içeren Vestel Beyaz Eşya fabrika turu gerçekleştirildi.