2019-2020 Eğitim Öğretim yılı Yaz döneminde zorunlu yaz stajı yapacak öğrencilere ilişkin Afyonkarahisar Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan açıklama aşağıda belirtilmiştir.

“Bakanlığımız birimlerinde staj yapacak tüm öğrencilerin staj başvurusu 02.01.2020-28.02.2020 tarihleri arasında e-devlet üzerinden alınmıştır. Başvuru yapan öğrenciler değerlendirilip sonuçlar e-devlet üzerinden yayınlanmıştır.

Bakanlığımız birimlerinde 2020 yılı zorunlu yaz stajı yapacak üniversite öğrencilerin staja devamları konusunda Korona virüs (Covid-19) salgını tedbirleri kapsamında alınacak önlemler ile ilgili Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) görüş istenmiştir.

YÖK’ün Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında Bakanlığımıza gönderdiği ekteki yazı ve YÖK ile yapılan görüşmeler sonucunda; 2020 yılı yaz stajı yapacak üniversite öğrencilerinin stajları uzaktan öğretim yöntemiyle ders, ödev, proje, uygulama dosyası ve benzeri etkinlikler veya yaz öğretimi şeklinde yükseköğretim kurumları tarafından tamamlatılacağı Başkanlığımıza bildirilmiştir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 18 Maddesinde ”On ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırır. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tam sayıya tamamlanır. Bu işletmeler mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumu öğrencilerine yaptırabilir” denilmektedir. Konu ile ilgili Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınan ekteki görüşte stajların yükseköğretim kurumları tarafından tamamlattırılmasına imkan tanınması, 3308 sayılı Kanunun 18. maddesinin son fıkrasında işletmelere stajyer kabul etmenin bir zorunluluk olarak düzenlenmediği ve salgının halihazırda etkisini sürdürdüğü dikkate alındığında 2020 yaz dönemi için Bakanlığımızda stajyer kabul edilmemesinde sakınca olmadığı Genel Müdürlüğümüzce mütalaa edilmektedir” denilmektedir.

Alınan görüşler neticesinde; Covid-19 kaynaklı herhangi bir sıkıntı olmaması, Bakanlığımız tüm kurumlarında bütünlük olması ve öğrencilerin herhangi bir mağduriyet (stajlarının geçersiz sayılması v.b) yaşamaması için 2020 yılı üniversite öğrencilerinin yaz stajının Bakanlığımızda yapılmasının uygun olmadığı değerlendirilmektedir.”

 

 

06 Temmuz 2020, Pazartesi 143 kez görüntülendi