Başvuru Şartları
1. Başvuru yapabilecek ilgili bölümler ve kontenjanlar EK-1’de verilmiştir. Lütfen detaylı inceleyiniz.

Başvurular; 7-21 Aralık 2023 tarihleri arasında alınacaktır.

2. Başvuruların exchangeprogram.aku.edu.tr ve https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/ linkinden yapılması gerekmektedir. Öğrenciler her iki sisteme de ayrı ayrı başvuru yapacaklardır.
3. Öğrenim hareketliliği; öğrencinin öğreniminin bir bölümünü (1 yarıyıl) kurumlar arası anlaşma ile ortak olunan yükseköğretim kuruma gerçekleştirmesidir.
4. Öğrenim hareketliliği için verilen hibe tek dönemliktir. Bu nedenle başvurular 2023 – 2024 akademik yılı Bahar döneminde hareketlilik gerçekleştirilecek şekilde alınacaktır.

5. Öğrenim faaliyeti için seçilen öğrenciler haklarını 2023-2024 akademik yılı Bahar dönemi içerisinde kullanmak zorundadır. Herhangi bir sebeple kullanılamayan haklar bir sonraki akademik yıla devredilmez.

6. Üniversitemizin tam zamanlı öğrencisi olmak başvuru için şarttır. Tam zamanlı öğrenci, henüz diploma/derecesinin gerektirdiği çalışmalarını tamamlamamış ve bir yarıyılda 30 AKTS kredisi karşılığı ders yükü olduğu öngörülen öğrencidir. Öğrenim hareketliliği için öğrencinin gideceği dönemde 30 ECTS ders yükü alması zorunludur.

7. Hazırlık öğrencileri ve uzaktan eğitim programlarında öğrenim gören öğrenciler dışında, üniversitemize kayıtlı tüm öğrenciler başvuru yapabilir. Ancak, son sınıf öğrencileri öğrenim hareketliliği için bir sonraki yıl gidecekleri dönem için 30 ECTS ders yüküne sahip olmadan başvuru yapamazlar.

8. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde öğrenci daha önce Erasmus+ faaliyetlerinden yararlanmışsa yeni faaliyetle birlikte bu süre hibeli veya hibesiz toplam 12 ayı geçemez.

9. Ön lisans ve lisans öğrencileri için 2,20; Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri için 2,50 veya üstü genel not ortalamasına sahip olmak (“2022-2023 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ” DAHİL ORTALAMALARI İLE BAŞVURU YAPILMASI GEREKMEKTEDİR).

10. Genel başarı notu hesaplanırken aşağıdaki değerlendirme kriterleri uygulanacaktır:

– Ağırlıklı ders ortalaması: %50

– Yabancı dil bilgisi: %50

– Yabancı Dil Puanı olarak Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan           sınav sonuçları kullanılacaktır (toplam 75 ve üzeri). (Mart 2017, Kasım 2017, Mart 2018, Kasım 2018, Ekim 2019 ve Ekim 2021, Mart 2022, Ekim 2022, Ekim 2023 tarihlerinde yapılan sınavlarla öğrenci numarası aynı olmak koşuluyla başvuru yapılabilir).

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan Engelli/özel ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin programa seçilmeleri halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Daha fazla bilgi için http://uim.aku.edu.tr/ozel-ihtiyac-destegi/ ziyaret ediniz.

Şehit ve Gazi çocuklarına +15 puan

-2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10 puan

– Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) : -10 puan (Toplam 100 puan üzerinden)

– Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan

– Seçildiği halde, süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama: -10 puan

– Birden fazla hareketlilik türüne aynı anda başvurma: -10 puan (Öğrencinin tercih edeceği hareketlilik için)

– Hareketliliğe seçilen öğrenciler için düzenlenen oryantasyon programına katılım zorunludur. Katılmayanlar için bir sonraki başvurularında -10 puan kesinti uygulanır.

11. İsteyen öğrenciler asil seçildikleri takdirde hibe almadan da faaliyetten yararlanabilir. Tüm öğrenciler aynı tür değerlendirmeye tabi olacaklardır.

12. Öğrencilerin üniversite tercihlerini yaparken üniversite hakkındaki bilgileri internetten, daha önce giden öğrencilerden, Ulus. İliş. Uyg. ve Araş. Merkezi’den veya bölümdeki hocalarından elde etmeleri tavsiye edilir.

13. Başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin

  • Başvuru şartlarını incelemeli,
  • Dil şartlarını öğrenmeli, (eğitim dili, istenen dil seviyesi, gerekli ise dil sertifikası alınması, vb.) (Örneğin, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin eğitim dili %100 İngilizcedir. Öğrencilerin derslerde başarılı olabilmesi için en az B2 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmaları gerekir.)
  • Akademik takvimlerini incelemeli,
  • İngilizce alabileceğiniz dersleri incelemeli, (Bir dönem için; 30 ECTS, İki Dönem için; 60 ECTS alınması zorunludur)
  • Ders uyumluluklarını Erasmus bölüm/fakülte rehberlerine danışmalısınız.

 

14. Başvuru esnasında sisteme öğrenci belgesi ve transkript belgesinin yüklenmesi zorunludur. Başvuru yapan öğrenciler başvuru çıktılarını imzaladıktan exchangeprogram.aku.edu.tr adresine yüklenecektir. Başvuru formunda fotoğraf olması zorunludur, başvuru esnasında sisteme fotoğraf yüklemeyi başaramayan öğrenciler tarafından başvuru formuna fotoğraf yapıştırılması zorunludur. Başvuru formunu doğru bir şekilde doldurunuz. Formun çıktısını aldıktan sonra üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Erasmus+ başvurusu esnasında yapılan tercihler geçerli olacaktır. Başvuru sonrasında, tercih değişikliği yapılmamaktadır.

15. Aynı öğrenci, her bir eğitim-öğretim kademesinde öğrenim hareketliliğinden (KA131, KA171, öğrenim, staj) toplam 12 aya kadar hibe alabilir ve hibe almasa bile faaliyetlerden toplam 12 ay yararlanabilir.

16. Öğrenim hareketliliği süresi, en az 60 gündür. Bu süre, mücbir sebepler dışında azaltılamaz. Öğrenim için hareketliliğin 60 günden az olması durumunda bu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz.

17. Daha önce aynı öğrenim seviyesinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) Erasmus hareketliliğinden (KA131, KA171, Staj Konsorsiyumları) yararlanan öğrencilerden faaliyet başına (öğrenim/staj) toplam Erasmus puanından 10 puan düşülecektir. Örneğin lisans düzeyinde hem Erasmus öğrenim hem de staj hareketliliğinde bulunan bir öğrenci hala lisans düzeyinde başvuruyor ise toplam Erasmus puanından 20 puan düşülecektir. Ancak aynı öğrenci, yüksek lisans düzeyinde ise herhangi bir puan kesintisi olmayacaktır. KA131 ve KA171 programları için hem öğrenim hem staj faaliyetine aynı zamanda başvuran bir öğrencinin her iki faaliyete de seçilmiş olması durumunda -10 puanın hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette puan azaltma uygulanacağına dair bir dilekçe alınır.

18. Öğrenim Hareketliliği için öğrencinin yurtdışında bulundukları süre içinde derslerine devam etmedikleri, sınavlarına girmedikleri, öğrenci olarak yapmakla yükümlü oldukları sorumlulukları yerine getirmedikleri tespit edilen, bu durumu belgelendirilen öğrencinin ve Öğrenim Anlaşmasında belirlenen ders programının (toplam kredi sayısının) en az üçte ikisinde başarısız olan öğrencinin faaliyet süreleri için hesaplanan toplam günün %20’si kesinlikle ödenmez.

19. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), (21.11.2017 tarih ve 34249659-E.78918 numaralı yazı ile) Türkiye Burslusu öğrencilerin uluslararası değişim programlarına katılmaları durumunda öğrencilerin burslarının kesileceğini ve döndükten sonra yeniden verilmeyeceğini bildirmiştir.

20. Başvuru şartlarına uygunluk sağlayan öğrencinin alttan dersinin olması başvuruya engel değildir.

21. Erasmus+ KA171 Ortak Ülkeler Bireysel Destek ve Ulaşım hibeleri aşağıdaki tablolarda verilmektedir.

Bireysel Destek İçin:

Gönderen Ülke  Kabul Eden Ülke Aylık Bireysel
Destek Hibe
Miktarı (€) *
Türkiye Ortak Ülke 700 (aylık)

*Bireysel Destek hibesi aylık olarak değil yurtdışında kalınan gün bazında hesaplanacaktır.

Ulaşım Desteği İçin:

Mesafe hesaplayıcı ile ev sahibi kurumun bulunduğu yerden faaliyet yerine kadar olan iki nokta arasının km değeri tespit edilecek ve aşağıdaki tablo kullanılarak belirlenen seyahat hibesi öğrenciye ödenecektir. Mesafe hesaplayıcısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilmektedir: http://ec.europa.eu/programmes/erasmusplus/tools/distance_en.htm

Elde edilen “km” değeri Hibe Miktarı*
10-99 20 €
100-499 km 180 €
500-1999 km 275 €
2000-2999 km 360 €
3000-3999 km 530 €
4000-7999 km 820 €
8000km ve üzeri 1500 €

*Ulaşım desteği, tek ödeme halinde toplam hibeye dâhil edilecektir. Öğrenci ulaşımla ilgili belgelerini Ulus. İliş. Uyg. ve Araş. Merkezi’ne sunmak
zorundadır.

Erasmus+ öğrenim hareketliliği başvurusu için aşağıdaki evrakların PDF formatında başvuru sistemine exchangeprogram.aku.edu.tr ve https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/ eklenmesi gerekmektedir: Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılacaktır.

1) Online Başvuru Formunun çıktısı (imzalı ve fotoğraflı)

Başvurunuzu tamamladıktan sonra başvuru formu çıktısını alabilirsiniz. Başvuru formu çıktısını aldıktan sonra imzalayıp sisteme tekrar yüklemelisiniz.

2) Güncel Öğrenci Belgesi

• e-devlet sistemi üzerinden güncel tarihli ve barkodlu olarak alınmalı ya da fakülte öğrenci işleri ofisinden imzalı ve mühürlü olarak alınmalı.
• OBS Sistemi üzerinden e-imzalı olarak alınan öğrenci belgesi kullanılabilir.

3) Güncel Transkript (imzalı ve mühürlü)

• e-devlet sistemi üzerinden güncel tarihli ve barkodlu olarak alınmalı ya da fakülte öğrenci işleri ofisinden imzalı ve mühürlü olarak alınmalı.
• OBS Sistemi üzerinden e-imzalı olarak alınan transkript belgesi kullanılabilir.
• OBS Sistemi üzerinden imza ve tarihsiz, örnektir ibareli alınan transkript belgeleri kabul edilmeyecektir!

Tarih İşlem
17 Kasım 2023 – 6 Aralık 2023 Başvuru ilanının Duyurulması
7-21 Aralık 2023 Online Başvuruların: exchangeprogram.aku.edu.tr ve https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr üzerinden alınması
28 Aralık 2023 Sınav sonuçlarının internetten duyurulması (Ulus. İliş. Uyg. Arş. Mer. Web adresi)
29-30 Aralık 2023 Seçim sonuçlarına itirazı olan öğrencilerin itiraz dilekçeleri vermesi
3 Ocak 2024 Vazgeçen öğrencilerin Ulus. İliş. Merkezi’ne dilekçe vermesi
Websitemizde ilan edilecek tarih Oryantasyon (Oryantasyon saati Ulus. İliş. Uyg. Arş. Mer. Web adresinden duyurulacaktır.)

Önemli Notlar:
1. Öğrenim faaliyetinin 2023-2024 akademik yılı Bahar döneminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
2. Gerçekleştirilemeyen hareketlilikler daha sonraki yıllara devredilemez.

**Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi gerekli görüldüğü taktirde, projenin sağlıklı yürütülebilmesi ve proje bütçesinin etkin kullanımı amacıyla yukarıda belirtilen tarih, kontenjan, ortak üniversiteler, bölümler ve başvuru kriterlerini yönetim kurulu kararları doğrultusunda değiştirme hakkına sahiptir.

 

06 Aralık 2023, Çarşamba 80 kez görüntülendi